Akbük Didim

Akbük Didime 25km, Aydın il merkezine ise yaklaşık 100 km uzaklıkta.

1992 yılında belediye statüsü kazanan Akbükte şimdi Aydın Büyükşehir bünyesinde hizmetler devam etmekte.

5 bin hektarlık bir arazi üzerine kurulu olan beldede 15 kilometrelik bir sahil şeridi vardır.

Akbük’ün tarihi M.Ö. 4000 yıllarına dek uzanmaktadır. Akbük ve yöresinde yapılan arkeolojik çalışmalarda Kalkolitik çağa ait birtakım buluntular elde edilmiştir. Saplı Ada ve Kömürlü Ada arasındaki bölgede bu buluntulara daha çok rastlanmıştır.

19. yüzyıl’dan itibaren Osmanlı – Rum nüfusun yoğun olarak yaşadığı Akbük’te mübadeleden sonra Rumların göç etmesiyle nüfus ve yörenin canlılığı azalmış.

Ekonomisi belediye statüsü kazanana dek ağırlıkla balıkçılık ve zeytinciliğe dayanan Akbük’te belediye olduktan sonra hızlı bir gelişme olmuş; turizm de balıkçılıkla birlikte ekonominin başlıca kaynaklarından biri haline gelmiş.
Doğal güzellikleri, mavi bayraklı tertemiz ve her türlü su sporunun yapılabildiği denizi, tarihi varlıkları, muhteşem havası ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Akbükte emlak piyasası dikkat çekecek derecede hareketlenmiş ve burdan yazlık sahibi olmak isteyenler her fırsatı değerlendirmişler.

Akbük Koyu aynı zamanda doğal bir limandır. Yat turizminin yoğun olarak yapıldığı bölge aynı zamanda balıkçılık için de çok uygundur. Hem ağ hem olta balıkçılığının yapılabildiği Akbük Koyu’nda muhteşem lezzette ve çok çeşitli balıklar tutulmaktadır.

akbuk_sapliada

Akbük aynı zamanda sağlık turizminin de geliştiği bir yerdir. Bol oksijenli ve tertemiz havası astım hastalığı için tedavi edici etkidedir. Bu nedenle Akbük bu hastalığın tedavisi için de çokça tercih edilen bir beldedir. Zaten Didim yöresi hafif bir havaya ve neme sahip olduğundan buraya gelen pğek çok astım hastası iyileştiğini söylemekte…

Yerleşik nüfusu yaklaşık 4 bin civarında olan Akbük yaz aylarında aşırı kalabalıklaşmaktadır. Bu nüfus beldenin son yıllardaki hızlı gelişiminin de etkisiyle yaz sezonunda 10 katına çıkmaktadır.

Kaliteli havası, temiz denizi, yemyeşil bitki örtüsü, günden güne betonlaşsa bile sakinliği ile huzurlu ve doğa ile baş başa bir tatil geçirmek isteyenler için bir alternatif sayılabilir.
Akbükte Didim Altınkumda olduğu kadar Otel Pansiyon vb. Konaklama tesisi yok. Az sayıda ve sürekli sabit müşterisi olan bir kaç otel var.
Bunun haricinde Son yıllarda 5 yıldızlı otellerin sayısı arttı ve kiralık yazlıklar da bulunuyor.

Sizin de Akbükte oteliniz pansiyonunuz varsa bu sayfalarda yayınlayabiliriz.

akbuk_kilise

restore edilen Rumlar zamanından kilise

Akbük Çevresindeki Koylar

KAZIKLI

Kazıklı, aslında Milas ilçesine bağlı bir köy ve Akbük’e yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Akbük’ün sahil yolu boyunca devam eden ormanlık alanla kaplı tepeyi aştıktan sonra “Kazıklı Köyü”ne sonra da “Kazıklı Koyu”na ulaşılır. Zeytin ve çam ağaçlarının arasından dar bir yoldan ilerlerken çam kokusu deniz kokusuna karışır.
Kazıklı Koyunda yazlık siteler olmasına rağmen bakirliğini koruyan bir bölge olarak dikkat çekiyor. Orman ve denizin bütünleştiği bu eşsiz manzara aynı zamanda balıkçılara da evsahipliği yapmakta. İrili ufaklı balıkçı tekneleri buradan hareket ediyorlar. Yani bir nevi onların limanı konumunda. Kazıklı olta balıkçıları içinde vazgeçilmez bir koy. Başta Çipura ve levrek olmak üzere birçok balık çeşidine rastlamak mümkün. Eğer sessizlik ve huzur arıyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken bir yer Kazıklı Koyu. Acıktığınızda deniz mahsullerini tadabileceğiniz birkaç restoran mevcut. Meydan, Kaptan ve Giritli Restoran.

BOZBURUN

Bozburun, Didim ilçe merkezine yaklaşık 30 km mesade olmasına rağmen denizden bir kaç mil mesafede. Ancak Muğal Milas’a bağlı bir yerleşim yeridir. Konum olarak Didim Altınkum sahili karşısında bir yerlerde. Bozburun yazlık sitelerin bulunduğu eşsiz güzellikte bir koy. Şehir gürültüsünden ve stresden uzaklaşmak istediğinizde bu koy size ilaç gibi gelecektir.
Eskiden Altınkumdan Günübirlik Tekne Turlarıyla geziye gelenlerin öğlen yemeklerini mangal yapıp yedikleri yer olan Haydar Koy da buralardadır.

SAPLIADA

Didim’den Akbük istikametine giderken Caprice Otel’in hemen alt kısmında Saplı ada var. İlerdeki yüksek tepeye çıkıp bakılınca veya havadan çekilen fotoğraflarda gerçekten de uzun saplı bir cezveye benzer. Yaklaşık 150 dönüm büyüklüğündeki bu adaya, 100 metre mesafelik dar ve çakıllı bir yoldan ulaşabiliyorsunuz.Ada’nın karaya olan bağlantı yolunun oluşturduğubu görüntüsünden ismini aldığı bilinmektedir. Kış mevsiminde sular çekildiğinde araçlarlada adaya ulaşmak mümkün. Adanın üzerinde çok eski zamanlarda yapılmış bir dam bulunmakta.

SAHTE CENNET

Doğal güzelliği ve deniz’inin sığlığı ile bilinir. Oteller, disco, bar, cafeleriyle ünlüdür.
Adnan Menderes Üniversitesine bağlı Didim Meslek Yüksekokulu da bu koy civarındadır. Didim merkezine 14 Akbük merkezine de 8 km uzaklıktadır.

Akbük’e Ulaşım OTOBÜSLE AKBÜK`E NASIL ULAŞABİLİRİM ? Akbüke nasıl gidilir ?

Akbük yol ayrımından Akbük`e ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol ise Didim merkezinden Akbük`e ulaşan yaklaşık 15 km`lik minibüs yoludur.

Akbük`e ulaşım karayolu ile Didim ve Milas üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Didim ve Milas`a yaz turizm sezonu boyunca ülkemizin hemen hemen tüm illerinden düzenli otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir.

Ayrıca, İzmir ve Aydın Otobüs Terminalleri`nden Didim Seyahat Acentalarınca Didim`e karşılıklı olarak gün içinde düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Kış aylarında sefer sayısında azalma gözleniyorsa da; Nisan – Mayis aylarinda hareketlenen turizm sezonuyla birlikte normale döner. Kış aylarında çeşitli şehirler arası otobüs firmaları tarafından sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez İzmir, Ankara, İstanbul – Didim arasında düzenli seferler yapılmaktadır. Otobüs ile İzmir`den Didim`e ulaşım yaklaşık 2 saat, Aydın`dan ise 1,5 saat sürmektedir. Didim`e otobüsle ulaşım Istanbul`dan 11 saat, Ankara`dan 10 saat kadar sürmektedir.